Toonladders

De kwinten cirkel die we eerder leerden kennen wordt nu uitgebreid met de kleine terts toonladders.

kwintencirkel

De zigeuner toonladder

Naast de grote- en kleine terts toonladder is er een zogenaamde Zigeuner toonladder. Deze is afgeleid van de harmonische kleine terts toonladder met zijn verhoogde 7e toon. Voor de zigeuner toonladder wordt ook de 4e toon verhoogd. Dit levert een toonladder op met achtereenvolgens de volgende toonafstanden:
1 - ½ - 1½ - ½ - ½ - 1½ - ½.

De Chromatische toonladder

De chromatische toonladder is een toonladder waarbij tussen noten met een hele toonafstand een noot tussen geplaatst wordt. De hele afstand wordt dan opgesplitst in 2 halve afstanden. Dit splitsen gebeurd door in stijgende lijn kruizen te gebruiken en in dalende lijn mollen. Dus bijvoorbeeld: c-cis-d-dis-e maar niet c-des-d-es-d.

Pentatonische toonladder

Deze toonladder bestaat uit 5 tonen en is opgebouwd uit 2 kleine tertsen en 3 grote secundes. De twee kleine tertsen mogen niet na elkaar komen maar verder zijn alle combinaties mogelijk. Een van de bekendste pentatonische toonladders is die op de zwarte toetsen van een piano (cis - dis - fis - gis - ais)

Hexatonische of hele-toons toonladder

De hele toons toonladder is, zoals de naam al doet vermoeden, opgebouwd uit hele tonen (c - d - e - fis - gis - ais/bes - c). Ze bestaat uit 6 tonen. Door het ontbreken van een leidtoon kan geen duidelijke grondtoon aangegeven worden.

Octotonische toonladder

De octotonische toonladder (8 toons) bestaat uit een afwisseling van grote en kleine secundes. Beide kunnen als eerste interval voorkomen.